Indian cuisine History and Facts ( Makki Ki Roti) भारतीय व्यंजन इतिहास और तथ्य (मक्का की रोटी)

Indian cuisine History and Facts ( Makki Ki Roti)
We, my husband and I love a little bit of spicy food. Our kids don’t eat spices. This is the reason I don’t cook. Before we got married my husband used to eat spicy food because my mother in law used to cook spicy food. I never had spices in my parent’s house. Now my husband doesn’t eat spices and I like to eat spicy food. So everybody in my house eats different food. I don’t know how to cook really good food. Indian cuisine strongly influenced by the Indian religion, Indian culture and traditions and the Indian people themselves.
According to the article from Hindustantimes,” Indian cuisine depends on ingredients discovered in the New World by the Europeans and then brought to India. It is hard to think of Indian food without potatoes, chillies, tomatoes, corn (as in Makki ki roti) and so many other ingredients that were unknown to us only a few centuries ago.
The cookbook by the Maharaja of Sailana is regarded by many as one of the best Indian cookbooks ever published. The Maharaja of Sailana was not only an accomplished chef but he also gathered recipes from other states and adapted them to his own style.

One of the book’s great coups is to get Dr Karan Singh, who has spent his life playing down his royal ancestry (he is one of the few 21-gun-salute maharajas who has always protested when people call him “Your Highness”) to talk about royal food. Though Karan Singh is no foodie himself (“My books are the food of my soul”), he talks fondly about his father who would go off to France only to eat oysters at Prunier’s or duck at the Tour D’Argent. Karan Singh’s daughter-in-law, Chitrangada, has learnt the recipes preserved in the hand-written diaries of Maharaja Hari Singh (Karan Singh’s famously fun-loving father) and today is proficient in three different cuisines: Dogri, Kashmiri and Nepali (her mother-in-law was a Nepali Rana; so is her mother, Gwalior’s Madhvi Raje, herself a superb cook).”:)

भारतीय व्यंजन इतिहास और तथ्य (मक्का की रोटी)

भारतीय व्यंजन इतिहास और तथ्य (मक्का की रोटी)
हम, मेरे पति और मुझे मसालेदार भोजन थोड़ा सा पसंद है। हमारे बच्चे मसाले नहीं खाते हैं। यही कारण है कि मैं खाना नहीं बनाता। शादी करने से पहले मेरे पति मसालेदार भोजन खाते थे क्योंकि मेरी सास मसालेदार खाना बनाती थी। मेरे माता-पिता के घर में कभी मसाले नहीं थे। अब मेरे पति मसाले नहीं खाते हैं और मुझे मसालेदार भोजन खाना पसंद है। तो मेरे घर में हर कोई अलग भोजन खाता है। मुझे नहीं पता कि वास्तव में अच्छा खाना कैसे पकाना है। भारतीय व्यंजन भारतीय धर्म, भारतीय संस्कृति और परंपराओं और भारतीय लोगों से खुद को प्रभावित करते हैं।
हिंदुस्तान के लेख के मुताबिक, “भारतीय व्यंजन यूरोपियों द्वारा नई दुनिया में खोजी गई सामग्रियों पर निर्भर करता है और फिर भारत लाया जाता है। आलू, मिर्च, टमाटर, मकई के बिना भारतीय भोजन के बारे में सोचना मुश्किल है (जैसे मक्का की रोटी) और इतने सारे अन्य अवयव जो कुछ ही सदियों पहले हमारे लिए अज्ञात थे।
सेलाना के महाराजा द्वारा की जाने वाली किताब को कई लोगों द्वारा प्रकाशित सर्वश्रेष्ठ भारतीय कुकबुक में से एक माना जाता है। सेलाना के महाराजा न केवल एक सफल शेफ थे बल्कि उन्होंने अन्य राज्यों से व्यंजनों को भी इकट्ठा किया और उन्हें अपनी शैली में अनुकूलित किया।

पुस्तक के महान कूपों में से एक डॉ करण सिंह को प्राप्त करना है, जिन्होंने अपने शाही वंश को अपना जीवन व्यतीत किया है (वह उन 21 बंदूक-सलाम महाराजाओं में से एक हैं जिन्होंने हमेशा “आपका महामहिम” कहलाते हुए विरोध किया है) शाही भोजन के बारे में बात करो। हालांकि करण सिंह खुद को कोई फूडी नहीं है (“मेरी किताबें मेरी आत्मा का भोजन हैं”), वह अपने पिता के बारे में प्यार से बात करता है जो टूर डी अर्जेंटीना में प्रुनियर या बतख में ऑयस्टर खाने के लिए फ्रांस जाएंगे। करण सिंह की बहू, चित्रांगदा ने महाराजा हरि सिंह (करण सिंह के मशहूर मस्ती करने वाले पिता) की हाथ से लिखित डायरी में संरक्षित व्यंजनों को सीखा है और आज तीन अलग-अलग व्यंजनों में कुशल हैं: डोगरी, कश्मीरी और नेपाली (उसे सास एक नेपाली राणा थी, इसी तरह उसकी मां, ग्वालियर के माधवी राजे, खुद को एक शानदार पकवान)। ”

 

https://www.hindustantimes.com/brunch/rude-food-tales-from-the-royal-kitchen/story-MZvMHDYXBNzFjgdIVSxg4N.html

Author: Babl

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